Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

T24 - Kladivo
Zahteven zimski vzpon in spust za najbolj izurjene

Izkušen turni smučar si bo ob ugodnih in dovolj varnih snežnih razmerah mogoče zaželel vzpon na osrednji greben Košute, na dvatisočak Kladivo. Naporen vzpon in adrenalinski spust z zahtevnega vrha ni za vsakogar, najbolj izkušeni pa bodo pri tem izjemno uživali.

Izhodišče

Iz Podljubelja se vzpnemo v smeri planinskega Doma na Kofcah in naprej do Taborniškega doma na Šiji (1528 m). 

Vzpon

Od Taborniškega doma na Šiji najprej po zasneženi cesti položno proti vzhodu, kmalu zavijete v strmine pašnikov nad cesto v smeri Kladiva, ki ga že vidite nad seboj. Tik preden ugledate sosednjo planino Pungrat se začnete med redkimi smrekami in ruševjem še strmeje vzpenjati proti grebenu Košute, na sedlo med Malim Kladivom (2036 m) in Kladivom (2094 m). Do vrha vas nato čaka še kratek, a tehnično najzahtevnejši del vzpona.

Spust

Z vrha vas čaka skoraj 500 višinskih metrov zelo zahtevnega strmega spusta, ki poteka v smeri vzpona. V zadnjem delu do taborniškega doma strmina in zahtevnost močno popustita in lahko brezskrbneje uživate v še nekaj prijetnih zavojih.

Posebnosti in opozorila

Vzpon na Kladivo je zelo zahtevna zimska tura, za katero morate biti ustrezno usposobljeni in opremljeni. Vzpon zahteva popolno lavinsko in alpinistično zimsko opremo ter oceno tveganja nevarnosti snežnih plazov v danih okoliščinah.

Ostale možnosti

Vzpon do Šije je možen tudi iz Jelendola, preko planine Dovžanka (opis pri turnem smuku T31 – link ).

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...