Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

Mednarodni dnevi mineralov, fosilov in okolja - MINFOS

Vsak drugi vikend v maju se v Tržiču na Mednarodnih dnevih mineralov, fosilov in okolja vrsto let srečujemo številni ljubitelji naravne dediščine. Poleg strokovnih geoloških razprav se vrši prodajna razstava brušenih in neobdelanih kamnov, nakita in fosilov.

Obiskovalce in razstavljavce družijo kamni, minerali in skrivnosti zemlje. Raziskano, neraziskano ter vse tisto, kar nekje čaka, da odkrijemo. Obiskovalcem je v času razstave na voljo program, kjer prav vsak najde kaj zanimivega zase. Pokukate lahko v dogajanja izginulih svetov in spoznate zaklade iz geološke zgodovine naše Zemlje. Z ogledi strokovnih razstav obogatite znanje in se pogovorite s strokovnjaki. Največ zanimanja, predvsem med mladimi, je namenjeno izobraževalnim in ustvarjalnim delavnicam. 

Stojnice prodajnih razstavljavcev z mednarodno udeležbo iz držav EU, držav bivše Jugoslavije, Pakistana, Rusije, Maroka, daljne Indije in ostalih celin sveta so paša za oči, ponudba predvsem naravnih in obdelanih mineralov je pestra in kvalitetna. Ljubiteljice in ljubitelji nakita lahko na enem mestu najdejo darila za vse priložnosti.

Zanimivo doživetje so vodeni ogledi v Dovžanovo sotesko, ki je zaradi edinstvenega nahajališča paleozoiskih kamnin zavarovana kot naravni spomenik in Šentanski rudnik.  

INTERAKTIVNA RAZSTAVA ŠENTANSKI RUDNIK – RAJ POD NAMI

Interaktivna razstava Šentanski rudnik – raj pod nami, bo odprta v ponedeljek, 6. maja 2024, ob 18. uri, v stolpu kompleksa BPT, ob počastitvi 50. obletnice Mednarodnih dni mineralov, fosilov in okolja (MINFOS).

Orisala bo zgodovino tega v našem okolju unikatnega rudniškega sistema, predstavila nedavna dognanja raziskovalnih del ter razkrila načrte Občine Tržič za prihodnost omenjenega tržiškega bisera. Že sama lokacija obljublja presežno razstavo katero bomo v štirih nadstropjih začinili z interaktivnostjo in zanimivi detajli. Tako si bo prvič moč ogledati predmete, najdene v samem rudniškem sistemu in njegovi okolici, ki so jih pred stoletji uporabljali rudarji v rudniku svete Ane. Med drugim bo potekal tudi natečaj za poimenovanje velike izkopne dvorane Šentanskega rudnika, kjer bo vsak izmed obiskovalcev lahko prispeval svoj predlog. Zmagovalni ideji se obeta tudi lepa nagrada. Prava paša za čutila pa bo tudi odprtje razstave, kjer se bomo poigrali s svetlobnimi efekti, izvrstno glasbo in tematsko kulinariko. Služba turizem Tržič (Občina Tržič) se še posebej zahvaljuje vsem, ki so s svojim delom omogočili razstavo: Anže Bizjak s.p., Voje d.o.o., Tržiški muzej, gospodu Jožetu Romšaku in Klemen Bohinc s.p. 

 

V sklopu 50. Minfosa vam v Službi turizem Tržič pripravljamo še nepozabno doživetje Dovžanove soteske z Razstavno-izobraževalnim središčem Dolina in Šentanskega rudnika z atrakcijo zipline in premiernim vodenjem v novo odprt Jurijev rov! Ta leži na nadmorski višini 843 metrov leži Jurijev rov, ki v dolžino meri 357 metrov. Posebnost rova je, da v sebi skriva “jezerce” v katerem je potopljena dobro ohranjena lestev. Poleg tega ga delno razsvetljuje svetlobni jašek, ki se dviga nekaj deset metrov nad rovom.

Vodeni ogledi Šentanskega rudnika ( 5 eur/osebo):

Petek 10.5. ob 12. in 14.30 uri

Sobota 11.5. in nedelja 12.5. ob 10.00, 12.30 in 15.00 

Vodeni ogledi Dovžanova soteska in RIS Dolina (7 eur/osebo):

Sobota 11.5. in Nedelja 12.5. ob 10.45 in 13.45

Datum naslednje prireditve

petek, 10. maj 2024 - nedelja, 12. maj 2024

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...