Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

Z otroki na Šijo pod Košuto

Ta vikend smo preživeli v Tržiču in sončno nedeljo smo želeli izkoristiti za pohod na Karavanke, odločili smo se za pohod z otroki na Šijo. Osvojiti enega od vrhov oz. eno od planin pod Košuto, ki bo primerna za otroke. Ian, 3 leta, in Nina, 7 let, sta do sedaj spoznala manjše hribe, ampak jima je bil pohod na Šijo izjemno všeč in sta ga brez težav prehodila.

Z otroki na Šijo pod Košuto

Za pohod z otroki na Šijo (gor in dol, s kosilom) smo potrebovali 4 ure. Na vrhu smo preživeli kar nekaj časa.

PoseSreča ob prihodu do koče na Šiji (1528m).

IZHODIŠČA za pohod z otroki na Šijo pod Košuto

Mi smo se peljali skozi Dovžanovo sotesko in vas Dolina ter v zadnjem naselju Jelendol na križišču zavili levo in parkirali avto na enem od “parkirišč” ob cesti. Navzgor smo se podali po gozdni, precej strmi in tudi tokrat precej zasneženi poti (vedno se prepričajte, preden se odpravite na take pohode). Tako smo na isti dan, na istem izletu, bili obuti v zimske čevlje za sneg, na vrhu pa smo se bosi kepali in se skrivali pred močnim soncem (ne pozabi na sončno kremo)!!!

Prvič smo se ustavili ob kapelici, kjer so se otroci zabavali ob kepanju in si privoščili prvo malico. Pot smo nadaljevali za kapelico desno navzgor.

Prvi postanekPrva postaja.

RožePomlad in zima.

SnegMalo po snegu, malo po travi.

V osnovi so izhodišča za planine pod Košuto: od zahoda proti vzhodu:

1. iz vasi Podljubelj,  https://www.hribi.net/izlet/matizovec_zavetisce_na_planini_sija/11/359/496

– če želimo najkrajšo hojo, se zapeljemo skozi vas do parkirišča na koncu ceste pod kmetijama Zajmen in Matozovec (v vasi so oznake za Kofce, ki jim sledimo). Od tu je 1,5 ure hoje po markirani planinski poti do Kofc (planinski dom, zraven tudi planšarija Kofce), od tam pa do Šije vodi prečna pot po kateri smo šli tudi mi.

– za otroke nekje od 8 let dalje in odrasle planince je zanimiv tudi štart prav iz vasi Podljubelj, izpred podružnične osnovne šole, tudi markirana planinska pot, najprej proti sedlu Kal (kjer je manjša koča, obratuje konec tedna), od tam naprej do kapelice (kjer smo se ustavili tudi mi) in naprej po isti poti kot mi (od šole do Kofc nam vzame cca 2 uri, z manjšimi otroki več)


2. iz Kofc, https://www.kofce.si/kako-do-nas/

Od dobro poznanih in zelo obljudenih Kofc je do Šije je le še nekaj minut.

3. iz Tržiča, https://www.hribi.net/izlet/trzic_dom_na_kofcah_cez_kamnek/11/223/3829

– Tržič ima res enkratno možnosti za pohodništvo, saj praktično lahko štartamo hojo prav iz centra mesta in smo takoj na urejenih, planinskih poteh (ni potrebno hoditi po cestah), tudi v smeri Kofc gre prav iz Tržiča ena pot, traja pa do Kofc oz. Šije 3-4 ure

4. iz vasi Dolina (na vrhu Dovžanove soteske) poteka malo daljša pot oz. neka srednja varianta.

https://www.hribi.net/izlet/dolina_dom_na_kofcah/11/223/3361

5. iz planine Pungrat proti Šiji (najlažja), https://www.visit-trzic.com/poti/planinske-poti/sija.html

v osnovi prav tako vožnja z avtom skozi Jelendol, le na križišču zaviješ desno in se pelješ še nekaj km po makadamu do začetka planine Pungrat. s te planine prideš iz smeri vzhoda do Šije.Poleti krasno, v teh razmerah je bil tam še sneg, zato smo se mi odločili za drugo pot.

ZnakMi smo se namesto za popularne Kofce raje odločili za mirno idilično Šijo.

POT DO VRHA

Mi smo si najprej zamislili res lahek sprehod po najlažji od naštetih poti, a so nas opozorili, da je pot zaradi snega težko prevozna. Tudi sicer spodbujamo vse, da se odločite za drugo pot, saj je gore lepo doživeti peš in ne onesnaževati in greniti poti drugim pohodnikom.
 
Za kapelico smo mi torej zavili desno navzgor in nato pot nadaljevali prečno po ravnici, ki nas je zabavala z zaplatami snega, pastirskimi kočami in čudovitimi razgledi.

Pot do šijePot do Šije.

Med drevesiIan  je prehodil vse sam.

 Pastirska kočaPastirska koča na poti.

Zabava na sneguTudi malo po snegu. Dodatna zabava.

VRH – TABORNIŠKI DOM ŠIJA

Po položni poti smo prispeli do taborniškega doma Šija, kjer smo uživali ob čudovitem razgledu in ob okusnih jedeh. Taborniški dom Šija je res miren kotiček, ki ni tako obljuden kot sosednje Kofce in se ob njem res lahko spočiješ in okrepiš za pot navzdol.

Otroci so se igrali na snegu in z domačim psičkom, starši pa smo komaj čakali, da nekaj prigriznemo. In res nismo bili razočarani. Za predjed smo si privoščili narezek, za glavno jed so nam pripravili topli bife z domačimi jedmi, za sladico pa študelj in seveda štruklje.

V taborniškem domu Šija ponujajo tudi prenočišča. Več TUKAJ 

Čudovita izkušnja, absolutno jo priporočamo vsem.

NarezekNarezek.

BosonogecOtroci se kar ne ustavijo pa ne ustavijo. Bosonogec.

PrenočiščaPrenočišča.

SladicaSladica.

Čin ČinČin čin, Šija!

Uspelo nam jeUspelo nam je!

Drugi vrhovi in koče v bližini, ki so primerni za obisk z družino

O planinah pod Košuto si lahko vse prebereš TUKAJ. Vsi vrhovi v Košuti so visoki nad 2000m. (Veliki vrh, najbolj zahodno, 2088m, najbolj vzhodno pa je Košutnikov turn, 2133 m. To je tudi najvišji vrh v tržiški občini.

Veliki vrh iz Šije ali Kofc je mogoče tehnično še najlažje dostopen vrh, a ga za otroke pred nekje 7 let ne bi priporočili, razen če že imajo dosti izkušenj s hojo, vzdržljivostjo (iz Šije ali Kofc do Velikega vrha je 1 – 1,5 ure)

Razgled

NOČITVE pod Košuto

Če bi se odpravili na večdnevni pohod in osvojili več vrhov, lahko v kočah tudi prespite.

Prenočiti se da v več kočah:

– Dom na Kofcah (planinska koča), ali Taborniški dom na Šiji (v koči ali depandansi zraven),

– planšarija Pungrat – ob planšarski koči nudijo apartma za najem

– prav tako na Planšariji Tegoška planina – možnost najema apartmaja v kočici takoj zraven

– planšarija Dolga njiva je še posebej zanimiva za otroke: množica domačih živali, Orlova pot, kratek dostop,

okusna hrana, možnost nočitve na seniku (http://mojaplansarija.si/)

Drevesa

Mi smo se za našo pot odločili po predlogu in v spremstvu planinskega vodiča Primoža, ki mi je pomagal tudi pri pisanju tegale prispevka. Več o njem in o pohodniških aktivnostih na tem koncu Gorenjske si preberi TUKAJ, lahko pa se prijaviš tudi na eno od njegovih gorskih tur TUKAJ. (Primož ima tudi super smisel za otroke in pravi, da lahko naredi tudi kakšno otroško turo :). Hvala Primožu za to čudovito izkušnjo in vse informacije!)

Mi smo preživeli krasen dan pod Košuto in upamo, da smo prepričali še koga, da se poda na podoben ali isti pohod!

Anja, Uroš, Nina in Ian

Skupinska slika

 


Oznake: hiking, hiking trails, nature, attractions, pohodništvo, narava, razgled, hrana, Šija

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...