Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

S Pungrata do Šije
Kratek, a navdihujoč sprehod

Le streljaj od priljubljenih Kofc pod Košuto leži planina Šija s taborniškim domom in planšarijo. Če se z avtom pripeljemo do planine Pungrat, se do Šije lahko odpravimo tudi z majhnimi otroci ter z dedkom in babico. Razgledov nam na enournem sprehodu ne bo zmanjkalo.

Iz Tržiča se peljemo skozi Dovžanovo sotesko in Dolino. V Jelendolu zavijemo levo in sledimo potoku Dolžanka. Ponekod precej strma cesta nas pripelje do križišča, kjer se levo odcepi cesta za Kofce. Mi zavijemo desno, po južni strani obvozimo Veliko Hudo brdo in nad Mrzlo dolino zavijemo levo. V nadaljevanju pazimo, da ne zavijemo proti planini Tegošče. Parkiramo pod planino Pungrat, ob cesti pred leso ali tik za njo.

Ko si dobro zavežemo vezalke na pohodnih čevljih, se le ozrimo naokoli.

Prišli smo v prelep gorski svet, pred nami je grbinast travnik, kjer se poleti pase živina, nad nami pa mogočna Košuta s Kladivom na levi, Tegoško goro na desni in Škrbino med njima.

Hodili bomo po kolovozu, zato bo malo več časa za klepet in spoznavanje širše in daljne okolice. Ker kolovoz redno uporabljajo tudi gorski kolesarji, se raje držimo desne in prostora bo za vse več kot dovolj. Otroci jo bodo sigurno mahnili kar čez travnik, ki s svojo močno zeleno barvo in zanimivimi grbinami prebuja otroško domišljijo. Kaj pa, če hodimo po hrbtu velikanskega zmaja, ki mogoče še vedno spi pod Košuto?

Kmalu prispemo do Šije.

Kolovoz nas pelje okoli položnega travnatega jezika, kjer je včasih stala pastirska staja. Že kmalu se skozi gozd najprej pokaže Taborniški dom na Šiji, malo preden prispemo do njega, pa pod cesto vidimo tudi planšarijo Šija. Pijačo in jedačo ponujajo eni in drugi, tako da je izbira vaša.

Taborniški dom na Šiji nudi prenočišča v zgornjih prostorih doma in depandansi. Organiziranim skupinam ponujajo različne dejavnosti, od lokostrelstva, preživetja v naravi, plezanja in drugih veščin, s katerimi se lahko pohvalijo taborniki. Za domom je tudi zavetišče Društva Gorske reševalne službe Tržič.

V neposredni bližini je odcep markirane planinske poti, ki vodi na Kladivo, slabe pol ure pa je oddaljena planina Kofce.

Kaj pa razgled?

Košuta je res veličastna, zanimiv pa je tudi pogled proti na druge strani. Izpred doma opazujemo Kamniško-Savinjske Alpe, Stegovnik in Veliki Javornik, pa severno podobo Storžiča, Tolsti vrh s Kriško goro, Ljubljansko kotlino, Škofjeloško hribovje in Jelovico, del Julijskih Alp ter Dobrčo z Lešansko planino.


Zemljevidi:

  • Karavanke-osrednji del 1:50 000, PZS
  • Storžič - Košuta 1:25 000, PZS

Vredno obiska v bližini:

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...