Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

CheraHiking – doživite zmajeve poti po Karavankah

Tržič je izvrstno izhodišče za obisk Karavank. Na pot raziskovanja planin in vrhov se lahko odpravite prav iz centra mesta na vse strani neba. Tržiške gore so primerne za mlade planince in družine, rekreativne navdušence, vedoželjne raziskovalce in izkušene gornike. Spoznajte lokalne zgodbe in domačine - obiščite planinske koče, okusite življenje pastirjev na planinah, sprehodite se čez gorske pašnike, osvojite dvatisočak - doživite in uživajte skupaj z nami.

Gore nad Tržičem nudijo vse, kar imajo veliki. Množica označenih in neoznačenih poti vas popelje na zelene pašnike, kjer se pasejo domače živali, do prijaznih planinskih koč in planšarij, ki nudijo zavetje in okrepčilo, skozi hladne gozdove se vzpenjate proti najvišjim vrhovom, posedite med bujno cvetočimi gorskimi rožami, na skrivaj opazujete gamse, okrog ušes pa vam zapiha prijeten grebenski veter ...

Ekipa CheraHiking vam lahko pomaga, da boste naše domače gore doživeli na poseben način, spoznali lokalne ljudi, navade, običaje in zgodbe, da ne boste le drobec v množici obiskovalcev na prenatrpanih poteh in vrhovih, ampak boste začutili utrip življenja v Karavankah.

Moja Slovenija - Visit Tržič

tržiška planinska pot

Celotna Tržiška planinska pot - 60 kilometrov krožne poti pelje mimo 10 točk (vrhovi in koče) po Karavankah. Večdnevno planinsko potovanje od koče do koče in od vrha do vrha ponudi osebno zadovoljstvo, prelepo gorsko naravo in čudovite razglede.

Vrhovi: Dobrča, Begunjščica, Vrtača, Zelenica, Veliki vrh, Kladivo, Košutnikov turn, Stegovnik, Ženiklovec, Storžič, Tolsti vrh, Kriška gora;
Planinski domovi in koče: Koča na Dobrči, Roblekov dom, Dom na Zelenici, Koča na Ljubelju, planšarija Korošica, Dom na Kofcah, Taborniški dom na Šiji, planšarije pod Košuto- Šija, Pungrat, Tegoška planina in Dolga njiva, Dom pod Storžičem, Koča na Kriški gori;
Znamenitosti in zanimivosti: Dovžanova soteska, Tominčev in Stegovniški slap, zavarovana plezalna pot/ferata Spodnji plot-Zelenica, 500-letna cerkev Sv. Ane na Ljubelju, Šentanski rudnik v Podljubelju ...

  • prenočevanje v planinskih kočah in planšarijah (vsak dan v drugi koči), planinarjenje od vrha do vrha in od koče do koče,
  • odlična lokalna domača hrana, doživetje življenja na planšarijah in planinah,
  • zahtevnejše (za aktivnejše pohodnike) ali lažje (družinske) variante,
  • manjše skupine, varna in udeležencem prilagojena gorniška tura,
  • večdnevni (od 2 do 5 dni) vodeni treking po Tržiški planinski poti (preko celotne poti ali posamezni odseki) v varni družbi izkušenega planinskega vodnika, ki vas spremlja ves čas. Urejeni prevozi, vmesni transferji, rezervacija prenočevanja in prehrane v gorskih kočah, izposoja opreme.
  • self guided (samovodeni) trekingi – ture po Tržiški planinski poti po posebej pripravljenem in prilagojenem programu za vas in vašo družbo. Prilagodimo se vašim željam, potrebam in pripravljenosti, pripravimo vam celovit načrt gorniškega popotovanja od koče do koče, od vrha do vrha z vsemi informacijami, ki jih morate poznati za odhod na pot, o drobnih detajlih pa še vedno odločate sami. Poskrbimo za: organizacijo prevozov do izhodišč in nazaj po zaključku ture (eno ali večdnevne), vnaprejšnje rezervacije v kočah (prenočevanje, prehrana), pripravo zemljevidov poti in gpx sledi, nasvete glede zahtevnosti in stanja poti ter potrebne opreme, pomoč in podporo na poti online ali gsm 24/7.

Takšen način potovanja je lahko celo cenejši, kot če bi se priprave večdnevne ture lotili sami, omogoča odličen treking po ugodni ceni in z najvišjo možnostjo varnosti.

Lahke planinske ture

Karavanke nudijo prelepa doživetja za otroke in vso družino, užitek ob hoji v naravi, varna zavetja v gorskih kočah, široke razglede z vrhov, spoznavanje domačih živali na poletni paši in tiho opazovanje divjih živali v njihovem naravnem habitatu. Množica vrhov in koč je primerna za obisk v vseh letnih časih.

Zahtevne in zelo zahtevne poti

Nad Tržičem ne bo nikoli dolgčas niti izkušenim planincem, dolgoletnim gornikom in športnim navdušencem; na vas čakajo najvišji vrhovi, med njimi prvak Karavank Stol 2236 m (najvišji vrh v Karavankah), elegantni in zahtevni skalnati Storžič 2132 m, odmaknjena Kladivo 2094 m in Tolsta Košuta 2026 m, razgledna Begunjščica 2060 m in še mnogi drugi.

Poleg množice lažjih planinskih poti lahko doživite tudi zahtevnejše: vzpon po zahtevni zavarovani poti skozi Žrelo na Storžič, vzpon prek planine Korošica na najvišji vrh Košute – Veliki vrh 2088 m, prečenje grebena Košute, vzpon po ferati na Cjajnik ali Košutnikov turn.

Via ferata Zelenica

Si upate preizkusiti? Učna zavarovana plezalna pot-via ferata, kjer boste izkušenejši lahko preprosto uživali, začetniki pa pridobili prve izkušnje v svetu vertikale. Poleg učne poti je speljana tudi najtežja zavarovana plezalna pot v Sloveniji - športna via ferata Spodnji plot nad Zelenico (90m, D/E) – pravi izziv za gornike, ki že imate osnovne izkušnje na podobnih poteh.

Individualne planinske ture v Karavankah

Organiziramo in izpeljemo planinsko turo po vaših željah. Predlagamo ustrezno zahtevnost in dolžino ture ter cilj, ki vam bo v veselje, odlično doživetje in ponos. Na turi vas bo spremljal planinski vodnik in inštruktor planinske vzgoje z več kot 15-letnim stažem, občasno pa se nam bodo pridružili tudi izkušeni gorski reševalci in alpinisti z večletnimi plezalnimi in gorniškimi izkušnjami s celega sveta.

HIKE & BIKE – PLANINARJENJE IN KOLESARJENJE

Za vas pripravimo pakete za aktivno preživetje prostega časa v naravi – planinarjenje/pohodništvo in gorsko kolesarjenje. Na Tržiškem je pravi raj za ljubitelje obojega. Na gorniško turo vas bo pospremil planinski vodnik, kolesarski del doživetja pa vam bo omogočil strokovno usposobljen turnokolesarski vodnik. Nastanitev (prenočišče in prehrano) zagotovimo v eni od gorskih koč na Tržiškem. Možnost izposoje kompletne opreme, tako za gorništvo kot za kolesarjenje (navadna ali električna kolesa);

  • manj zahtevne ture, primerne tudi za družine,
  • enodnevne ali dvodnevne ture nad Tržičem,
  • večdnevna tura - Trans Karavanke - na kolesu in peš.

NAŠ IZBOR BUTIČNIH TUR

TRŽIŠKA PLANINSKA POT – krožna pot po vrhovih nad Tržičem – od 2 do 5 dni – do 60 km

Prečenje grebena Košute

Osvojite najvišje vrhove na Tržiškem: vzpon na enega tržiških dvatisočakov (Begunjščica, Vrtača, Košutnikov turn, Storžič, Veliki vrh, Kladivo,..)

Najlepši balkon Gorenjske - Dobrča

Košuta Hiking – brez meja – okrog pogorja Košute po avstrijski in slovenski strani (2 dni), 33 km, 2500 višinskih metrov

Stare tržiške planinske poti – na pot direktno iz starega mestnega jedra

Stran od množic, na stranske vrhove, v hladne gozdove, med skrivnostne poti

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...