Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

Zavarovana plezalna pot Zelenica

V bližini Planinskega doma na Zelenici (1536 m) je prek južne stene Spodnjega plota speljana Zelo zahtevna zavarovana plezalna pot - ferata. Poteka prek navpične skalne stene v višini 90 m. Sestavljata jo dva dela: »Učna zavarovana plezalna pot« (113 m, D), ki je zmerne zahtevnosti in zelo primerna za usposabljanja in zgornji desni odsek: »Športna zelo zahtevna ferata« (75m, E), ki je trenutno najzahtevnejša ferata v Sloveniji.

Zavarovano plezalno pot so leta 2015 izdelali člani Planinskega društva Tržič. Pot je opremljena z jeklenico za samovarovanje in napredovanje na celotni trasi. Drugih pomagal in varoval (stopi, skobe) v steni ni nameščenih, plezalci za napredovanje poleg jeklenice lahko uporabljajo naravne razčlembe, skalne oprimke in stope.

Trasa - potek poti

Zelo zahtevna zavarovana plezalna pot - ferata je speljana prek južne stene Spodnjega plota v neposredni bližini planinskega doma na Zelenici. Ferata ima obliko črke Y, po prvih 35 metrih se na križišču razcepi in v zgornjem delu poteka po dveh variantah: levi lažji – »učna zavarovana plezalna pot«, in desni težji del – »športna zelo zahtevna ferata«, ki se obe zaključita z izstopoma v bližini vrha Spodnji plot 1682m. Višinska razlika od vstopa do izstopa je 90m, skupna dolžina poti-jeklenice (z obema krakoma) pa je prek 180 metrov.

Dostop

Od planinskega doma na Zelenici proti severu 100m (v smeri vlečnice Triangel), po prvem vzponu na izravnavi odcep v gozd na desno (možic) in po uhojeni stezi prečimo pod steno do vstopa v ferato (od doma 15 minut).

Sestop

Oba kraka ferate se zaključita v bližini vrha Spodnjega plota. Sestop poteka po uhojeni nezahtevni stezi z vrha na severozahodno stran in naprej čez pašnik proti domu na Zelenici (20 minut).

Opis poti in zahtevnost

Zavarovana plezalna pot je speljana v obliki črke Y:

  • spodnji del: D (8 m), ostalo A/B
  • zgornji levi del: C, večina B in B/C
  • zgornji desni del: E, s krajšimi nekoliko lažjimi odseki (D, B/C)

Spodnji del:

Začetek je lahek, s krajšimi odseki ocene A/B in B v dolžini 30 m. Ta odsek je primeren tudi za mlajše obiskovalce in manj izkušene ter za uvodne napotke in usposabljanja o gibanju po zavarovanih plezalnih poteh. Na koncu tega odseka (pri prvem drevesu ob jeklenici) je še možnost izstopa (zasilnega) iz ferate - proti desni do lope ter vrnitev/spust po uhojeni stezi (pozor izpostavljeno!) nazaj na vstop.

V osrednjem spodnjem delu je ključ učne zavarovane plezalne poti - 8 m visoki navpični stolp, kjer je težavnost ocene D - tu plezalec potrebuje nekaj moči v rokah, še bolj pomembna pa je pravilna postavitev nog pri napredovanju, saj le tako lahko prihranimo moči v rokah in se uspešno ter z zadovoljstvom vzpnemo prek ferate.

Nad tem delom se zavarovana plezalna pot razcepi v dva zgornja dela-izstopa:

Zgornji levi del:

UČNA ZAVAROVANA PLEZALNA POT je zmerne težavnosti (ocena B, B/C in C) in je namenjen predvsem usposabljanju in izobraževanju: jeklenica je speljana prek naravnih prehodov v steni (kamin, police, plošče, poč), plezalec lahko s pridom koristi naravne stope in oprimke, dodatnih pripomočkov za napredovanje (razen jeklenice) ni nameščenih.

Po razcepu sledi kamin, ki ga preplezamo v razkoraku in s pomočjo potega po jeklenici. Nadaljujemo v slikoviti prečnici v gladkih plateh proti levi, kjer plezamo na trenje (ustrezni podplati planinske obutve!) in koristimo manjše stope. Ferata se v zmerni težavnosti nato vzpne naravnost navzgor in mimo drevesa do pod poči v zgornjem delu. Poč ( B/C ) preplezamo z uporabo več naravnih stopov in oprimkov, ter proti desni po gruščnati rampi (lažji svet, B) izplezamo do konca poti. Ta odsek plezalne poti se zaključi z izstopom 15 m zahodno od vrha Spodnjega plota.

Zgornji desni del:

ŠPORTNA ZELO ZAHTEVNA FERATA pa je precej težji, športen, zračen in razgleden del ferate, namenjen le najbolj izkušenim, usposobljenim in kondicijsko pripravljenim plezalcem (manj usposobljenim svetujemo vzpon izključno ob spremstvu vodnika).

Po odcepu proti desni v spodnjem delu stene (križišče-razcep) se prek navpičnih, delno previsnih gladkih plošč ( E ) vzpnemo do nekoliko položnejših plati tik pod poševno počjo pod kaminom. Nadaljujemo od kamina proti levi prek lepih prehodov z naravnimi stopi (D) ponovno v navpičnico-vertikalo (D/E) in prek previsa (zelo zahtevno E) v zgornji del stene. Tu se smer obrne proti desni (na vzhod), v lažji prečnici (B/C) nekoliko zadihamo (pozor - krušljivo!), obenem pa nam sapo vzame prepaden svet in čudovit pogled proti jugu in vzhodu – proti Ljubelju, Velikem vrhu, Korošici, Košutici,... in proti Planinskemu domu na Zelenici na zahodni strani. Prečimo po polici proti desni, ob jeklenici sestopimo z grebenskega stolpa (2 metra) in nadaljujemo prečnico nad 150m prepadom in dosežemo predzadnji odsek poti, stolpič (10 m, B/C). Na tem delu nas že lahko opazujejo tudi obiskovalci-gledalci s sedla vzhodno od vrha Spodnjega plota (nezahtevna pot s SZ strani). Zajamemo sapo in se povzpnemo še preko izstopne previsne plošče (10m, E) ter dosežemo izstop smeri zgolj nekaj metrov vzhodno od vrha Spodnjega plota.

Trenutno je to najtežja ferata v Sloveniji (dolžine 75 m, s tremi daljšimi odseki težavnosti E).

Skrbnik zavarovane plezalne poti je Planinsko društvo Tržič - GUC Zelenica.

Uporaba poti, potrebna oprema

Zavarovana plezalna pot je prvenstveno namenjena dejavnostim v okviru GUC Zelenica, a imajo tudi vsi ostali obiskovalci prost dostop in možnost brezplačne uporabe poti. Obiskovalce opozarjamo:

  • pred vzponom preverite zahtevnost plezalne poti in realno ocenite svoje sposobnosti in izkušnje;
  • za vzpon priskrbite ustrezno obvezno varovalno opremo, ki jo tudi znate uporabljati;
  • obvezna oprema so:čelada, plezalni pas in samovarovalni komplet, ustrezna planinska obutev;
  • za desni-težji del ferate priporočamo uporabo dodatne krajše popkovine, plezalne obutve in po potrebi dodatno varovanje z vrvjo.

GUC Zelenica nudi izposojo plezalne opreme (v domu na Zelenici), informacije ter možnosti spremstva-vodenja pri vzponu prek zavarovane plezalne poti.

Uporaba poti je na lastno odgovornost.

Plezalni vodniček z opisi plezalnih smeri v Spodnjem plotu (Peter Rožič)

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...