Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

Orlova pot na Dolgi njivi

Orlova pot na prijeten in ne pretežak način razloži številne značilnosti in zanimivosti pokrajine. Pot je krožna, lahka ter primerna za družine, ki jih ne privlači toliko adrenalin kot čisti naravoslovni "firbec" in dobra domača hrana.

Planinski orel

Ste kdaj opazili veličastno ptico, ki občasno jadra nad našim pogorjem Košute? Planinski orel, ogrožena vrsta ptice, si je namreč našel gnezdišče v strmih pobočjih nad planino Dolga njiva, kjer kraljuje med sivim skalovjem in modrim nebom.

Pašna skupnost Dolga njiva in oskrbniki koče, družina Kleindinst, so že nekaj časa razmišljali, kako še bolje obogatiti ponudbo naših planin, da bi bile res dostopne najširši množici. Vsekakor so izhodišča na dvatisočake pravi izziv za marsikoga, medtem ko je za pravega gurmana izziv že slastna pojedina na planšariji.

Lahka pot za male naravoslovne firb'ce

Kaj pa za vse premlade, ki imajo še kratke noge in mala usta ter veliko željo po učenju? Dolga njiva je sicer že sedaj polna živali, ki nas radovedno spremljajo ob ogradi; od ovac, koz, pujsov, puranov pa do radovednih osličkov, skratka pravi mali živalski vrt. Od sedaj naprej pa je na voljo še nova učna pot - Orlova pot, ki na prijeten in ne pretežak način razloži osnovne značilnosti naravnih bogastev, ki jih najdemo v neposredni bližini koče in so marsikdaj prezrta. Pot je krožna, s pričetkom in koncem pred kočo, lahka ter primerna za družine, ki jih ne privlači toliko adrenalin, kot čisti naravoslovni "firbec".

Sledite markacijam

Po poti nas usmerjajo markacije in table, ki razlagajo pojave v naravi kot so melišča, potok Košutnik in njegov izvir, različne drevesne vrste, planinske rože ... najdemo celo palčkovo deželo. Na lovski opazovalnici lahko oprezate za gamsi, ki »plezajo« po melišču ali pa v strmem pobočju poiščete gnezdo planinskega orla.

Prijetna pot, ki se lahko začne ali pa konča s pristnim planšarskim obrokom.

Znamenitosti na poti

  • Izvir Košutnika
  • Gnezdo planinskega orla
  • Botanično bogastvo

Vredno obiska v bližini:

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...