Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

K12 - Planina Dolga njiva
Skozi Dovžanovo sotesko tja pod vzhodni rob Košute

Srednje zahtevna tura iz Tržiča skozi Dovžanovo sotesko vodi pretežno po gozdnih cestah do najbolj vzhodne planine v tržiških Karavankah.

POTEK

Tržič–Jelendol–Medvodje–Košutnik–planina Spodnja Dolga njiva–nazaj

OPIS POTI

Izhodišče kolesarskih tur je v centru mesta, nasproti avtobusne postaje Tržič. Parkiranje osebnih vozil je možno na javnih parkirnih mestih (parkirišča pri Občini Tržič, na Predilniški cesti ob vpadnici v mesto-BPT, pri Dvorani tržiških olimpijcev, za Mošenikom,…)

Skozi Tržič se odpravimo po glavni cesti proti severovzhodu (smer Lom/Dovžanova soteska). Na Slapu nadaljujemo naravnost skozi Dovžanovo sotesko, kjer se začnemo vzpenjati proti Dolini. Iz Doline do Jelendola se pot prijetno izravna in poteka v hladu ob Tržiški Bistrici. Pod Bornovo graščino v Jelendolu nadaljujemo desno, makadam nas vodi po dolini proti Medvodju, kjer zavijemo levo in se vzpnemo proti Košutniku. Pri mali HE zavijemo desno proti Dolgi Njivi. Ko pridemo do parkirišča pod Dolgo njivo poti še ni konec. Nadaljujemo mimo parkirišča in kjer se odcepi planinska pot, mi ostanemo na gozdni cesti. Na ostrem desnem ovinku se levo navzdol odcepi vlaka, po kateri se spustimo do planine. Sledi še kratek vzpon do planšarije na Spodnji Dolgi njivi, kjer se lahko okrepčamo tudi z masovnikom. Za ljubitelje razgledov predlagamo sprehod do Zgornje Dolge njive, kjer se nad pašnikom dviguje Tolsta Košuta, pogled pa nam seže vzdolž Košute, v sosednjo Avstrijo, na Kamniško-Savinjske Alpe in vse do Julijcev.

Ob povratku gremo do konca planine po isti poti, nato še na travniku, pod planinsko potjo ki vodi proti Tegoški planini, zavijemo desno na gozdno cesto in se po direktni vlaki spustimo do parkirišča. Od tam se do Tržiča vrnemo po isti poti, po kateri smo prišli.

POSEBNOSTI

V poletnih mesecih se na planinah pase živina, zato obvezno za seboj zapiramo lese in s hitro vožnjo ne vznemirjamo živali.


Zemljevidi

  • Karavanke - osrednji del, 1:50 000, PZS
  • Storžič, 1:25 000, PZS

Priporočila gorskim kolesarjem

Odprimopoti.si


Opozorilo: Podatki in informacije na tej strani so informativne narave. Poti v naravi niso označene. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen kjer je izrecno prepovedano. Kolesarjenje po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh je prepovedano, razen kjer ni izrecno dovoljeno. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček in ne pomenijo nujno, da je po vseh poteh kolesarjenje dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...