Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

Stegovniški slap
Miren in sproščujoč kraj

Stegovniški slap je nekaj sto metrov oddaljen od Medvodja, le potoku Stegovnik je treba slediti. Potok si je skozi milijone let mirno dolbel strugo in odlagal v njej kamenje, ki mu ga je pošiljala istoimenska gora. Kakšnih 15 m visok slap si lahko ogledamo v vseh letnih časih, dostop pa je možen tudi z gorskim kolesom.

Z avtoceste Ljubljana – Jesenice v Podtaboru zapeljemo proti Tržiču in Ljubelju. Pred bencinsko črpalko zavijemo desno za Tržič. Mimo Gorenjske plaže se peljemo proti mestu, kjer sledimo tablam za Dovžanovo sotesko. Nadaljujemo skozi Dolino in Jelendol in po treh kilometrih parkiramo pri ostankih nekdanje vojaške karavle v Medvodju. Levo nas cesta vodi proti Dolgi njivi pod Košuto, naravnost pa vodi pot proti Brsnini.

Markacije nas usmerijo desno proti Stegovniškemu slapu. Ko prečkamo leseni most, nas pot vodi mimo manjšega nogometnega igrišča ob strugi potoka, polni tolmunov, kaskad in manjših slapov, kar je zanimivo tudi za najmlajše ljubitelje narave. Po približno 15 minutah pridemo do slapu. Tik pod slap nas pripelje manjša stezica, nad slapom pa se nadaljuje zanimiva dolinica s tolmuni.

Potok bi svoj tok kaj hitro in neopazno končal v Tržiški Bistrici, če mu poti ne bi zaustavil temno siv, ponekod skoraj črn srednjetriasni dolomit. Spomladi ali po obilnih deževjih se čez zavite skalne sklade bučeče vali vodni stolp, visok kakšnih 15 m in širok 6 metrov.

Samo zaradi slapu verjetno ne boste zahajali v ta konec. Če pa ste končali z ogledom bližnje Dovžanove soteske ali ste se ravno vrnili izpod Košute, nas vas pot le zanese do slapu, ki poleti nudi prijetno osvežitev, pozimi ko zamrzne pa postane izziv za marsikaterega lednega plezalca.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...