Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

K14 - Planina Javornik čez Medvodje
Krožna tura okrog Konjščice

Iz doline Tržiške Bistrice se bomo tokrat podali navzgor proti jugu ... mimo Bukovega hriba in planine Vetrh do planine Javornik, od tam pa nad lomsko dolino proti planinskemu domu pod Storžičem. Lepa, razgledna tura.

POTEK

Tržič–Jelendol–Medvodje–Bukov hrib–planina Vetrh–planina Javornik–Dom pod Storžičem–Grahovše–Tržič

OPIS POTI

Izhodišče kolesarskih tur je v centru mesta, nasproti avtobusne postaje Tržič. Parkiranje osebnih vozil je možno na javnih parkirnih mestih (parkirišča pri Občini Tržič, na Predilniški cesti ob vpadnici v mesto-BPT, pri Dvorani tržiških olimpijcev, za Mošenikom,…)

Skozi Tržič se odpravimo po glavni cesti proti severovzhodu (smer Lom/Dovžanova soteska). Na Slapu nadaljujemo naravnost skozi Dovžanovo sotesko, kjer se začnemo vzpenjati proti Dolini. Iz Doline do Jelendola se pot prijetno izravna in poteka v hladu ob Tržiški Bistrici. Pod Bornovo graščino v Jelendolu nadaljujemo desno, makadam nas vodi po dolini proti Medvodju. V Medvodju se napotimo naravost in po 1,1 km zavijemo desno proti Bukovemu hribu. Tega obkrožimo po lepi razgledni cesti; pod njim zavijemo desno in ob povratku na glavno cesto se ponovno držimo desne in nadaljujemo proti planini Vetrh. Takoj za planino Vetrh zavijemo ostro levo navzgor in nadaljujemo vzpon proti planini Javornik, kjer uživamo v prekrasnem razgledu na Storžič, ki je kot na dlani.
Zapeljemo se po poti čez planino in se usmerimo po vlaki proti Javorniškemu prevalu in Domu pod Storžičem. Na Javorniškem prevalu zavijemo desno in se po vlaki spustimo do Doma pod Storžičem, kjer se velja ustaviti na odlični malici. Vračamo se po gozdni cesti do Grahovš in naprej skozi Lom pod Storžičem do Tržiča.

POSEBNOSTI

V poletnih mesecih se na Javorniku pase živina, zato obvezno za seboj zapiramo lese in s hitro vožnjo ne vznemirjamo živali.

Zemljevidi

  • Karavanke - osrednji del, 1:50 000, PZS
  • Storžič, 1:25 000, PZS

Priporočila gorskim kolesarjem

Odprimopoti.si


Opozorilo: Podatki in informacije na tej strani so informativne narave. Poti v naravi niso označene. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen kjer je izrecno prepovedano. Kolesarjenje po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh je prepovedano, razen kjer ni izrecno dovoljeno. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček in ne pomenijo nujno, da je po vseh poteh kolesarjenje dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...