Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

K16 - Tržič - Jezersko
S Tržiškega čez Pečovnik na Jezersko

Pot večinoma vodi skozi senčnate gozdove in je mestoma zelo zahtevna. A ves trud je poplačan z neizmerno tišino in lepimi razgledi. Za povratek z Jezerskega nazaj v Tržič si moramo, če ne želimo kolesariti slabih 35 km po asfaltirani in mestoma precej prometni cesti, zagotoviti prevoz.

opozorilo

Zaradi podrtega drevja je pot trenutno težko prehodna, zato vam prehod odsvetujemo.

POTEK

Tržič–Dovžanova soteska–Jelendol–Medvodje–Bukov hrib–Pečovnik–Jezersko

OPIS POTI

Izhodišče kolesarskih tur je v centru mesta, nasproti avtobusne postaje Tržič. Parkiranje osebnih vozil je možno na javnih parkirnih mestih (parkirišča pri Občini Tržič, na Predilniški cesti ob vpadnici v mesto-BPT, pri Dvorani tržiških olimpijcev, za Mošenikom,…)

Skozi Tržič se odpravimo po glavni cesti proti severovzhodu (smer Lom/Dovžanova soteska). Na Slapu nadaljujemo naravnost skozi Dovžanovo sotesko, kjer se začnemo vzpenjati proti Dolini. Iz Doline do Jelendola se pot prijetno izravna in poteka v hladu ob Tržiški Bistrici. Pod Bornovo graščino v Jelendolu nadaljujemo desno, makadam nas vodi po dolini proti Medvodju.

V Medvodjah se napotimo naravnost in po 1,1 km zavijemo desno proti Bukovemu hribu. Tega obkrožimo po lepi razgledni cesti: pod hribom zavijemo desno na stransko cesto in ko se vrnemo na glavno cesto, zapeljemo naravnost čez križišče. Nadaljujemo z vzponom in po 1 km na križišču zavijemo desno. Sledi še slabih 5 km vzpenjanja, ko lahko zapustimo cesto. Opazili bomo planinske smerokaze, kjer se po poti desno povzpnemo do sedla. Nahajamo se čisto blizu slovensko avstrijske meje, ko sledimo gozdni poti proti Pečovniku (ne zavijemo po markirani poti desno navzdol proti Jezerskemu, ampak sledimo poti, ki preči pobočje). Priključili se bomo na boljšo pot, ki vodi proti Dolgi njivi, mi pa se spustimo desno do ostankov karavle Pečovnik. Tu se začne gozdna cesta, po kateri se mimo opuščenega kamnoloma lehnjaka spustimo do Spodnjega Jezerskega.

POSEBNOSTI

Tura se zaključi na Sp. Jezerskem. Od tu potrebujemo prevoz nazaj na izhodišče! Možen je seveda povratek po cesti v smeri Preddvor - Zg. Bela - Bašelj - Trstenik - Goriče - Golnik - Križe - Tržič (okrog 35 km).

Zemljevidi

  • Karavanke - osrednji del, 1:50 000, PZS
  • Storžič, 1:25 000, PZS

Priporočila gorskim kolesarjem

Odprimopoti.si


Opozorilo: Podatki in informacije na tej strani so informativne narave. Poti v naravi niso označene. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen kjer je izrecno prepovedano. Kolesarjenje po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh je prepovedano, razen kjer ni izrecno dovoljeno. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček in ne pomenijo nujno, da je po vseh poteh kolesarjenje dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...