Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

T14 - Korošica-Hajnževo sedlo
Manj obiskano smučarsko območje nad Ljubeljem

Če vam večji obisk pobočij Begunjščice in Zelenice ne ustreza najbolj, se lahko z Ljubelja podate v mnogo manj obiskan senčen svet pod mogočnimi stenami Velikega vrha. Po čarobnih zasneženih pašnikih planine Korošica boste sredi mogočnih gora uživali v samotnem koraku.

Izhodišče

Odcep proti desni iz glavne ceste proti Ljubelju, na ovinku tik pred spominskim parkom taborišča Mauthausen Ljubelj, lahko tudi urejena parkirišča pri spominskem parku.

Vzpon

Vzpon v začetnem delu poteka v smeri markirane planinske poti proti planini Korošica. Od cestarske lope pri glavni cesti (parkirišče) vseskozi sledite gozdni cesti, ki kmalu preide na melišča in se v nekaj strmih ovinkih vzpne do lese, kjer se poleti začne pašno območje planšarije Korošica. Nadaljujete proti vzhodu še vedno po trasi gozdne ceste, držite se desne strani oziroma izteka melišč izpod Zajmenovih peči. Na nadmorski višini cca. 1370 m boste pred seboj zagledali cilj – zasneženo Hajnževo sedlo, v smeri proti sedlu so na desni strani poraščeni tereni, ne levi pa melišča pod SZ steno Velikega vrha, ki so primerna za nadaljevanje vzpona in tudi idealni za krasen turno smučarski spust. Po zadnjem strmejšem delu vzpona se s sedla zazrete na avstrijsko Koroško v smeri vasi Sele in na desni stani v dolgo mogočno severno ostenje Košute.

Spust

Spust s Hajnževega sedla poteka po smeri vzpona.

Iz Grunta ali zahodne strani Košutice je spust možen v smeri planšarije na Korošici in naprej po smeri vzpona, spust z vrha Košutice po zahtevnosti sodi med alpinistične smuke.

Posebnosti in opozorila

Koča na Korošici je pozimi zaprta. V času odjuge ali večje nevarnosti snežnih plazov je še posebej ogroženo območje spodnjega-začetnega dela vzpona.

Turni smuk je srednje zahteven in orientacijsko ni težaven.

Ostale možnosti

V srednjem delu vzpona lahko sledite gozdni cesti, ki zavije proti levi (severno) in se namesto naravnost na sedlo najprej vzpnete do planšarske koče na planini Korošica, v okolici katere boste preko zasneženih jas in gorskih pašnikov uživali tako pri vzponu, kot pri spustu . Od koče lahko nadaljujete vzpon proti Hajnževemu sedlu (na desno proti vzhodu), ali na Grunt (za kočo proti severu, v smeri markirane poti proti prelazu Ljubelj).

Izkušeni turni smučarji lahko turo nadgradijo še z vzponom na Ljubeljsko Babo (Košutico) 1968 m.

V bližini poteka:

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...