Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

Muzej: Koncentracijsko taborišče Ljubelj/Mauthausen 1943-1945

V prostorih nekdanje vojaške karavle se nahaja stalna razstava posvečena nekdanjemu koncentracijskemu taborišču Ljubelj, ki je bilo zunanje taborišče matičnega taborišča Mauthausen.

Osrednji del razstave je posvečen nekdanjemu KT Ljubelj in jetnikom, ki so bili tam zaprti. Tematsko izpostavlja sistem terorja v brezpravnem sistemu taborišča, predstavitev jetnikov po narodnostih in razlogih za aretacijo, gradnjo predora Ljubelj. Na razstavi je predstavljeno vodstvo taborišča, enote SS in zdravstvene razmere.

Vključena je predstavitev civilnih delavcev, ki so bili Gorenjci, med njimi številni domačini iz Tržiča in so bili vpoklicani prek tedanjih uradov za delo v civilno taborišče, ki je stalo ob koncentracijskem, v katerem je bilo okoli 600 oseb. Prav ti in še drugi prebivalci Tržiča so pomagali jetnikom, se izkazali s svojim pogumom in solidarnostjo in so lahko zgled državljanskega poguma tudi za današnje čase.

Opisano je prenehanje delovanja taborišča in kako so se nekdanji jetniki formirali v dve brigadi, francosko Liberté in poljsko Stary. Obe sta se ob koncu vojne pridružili partizanom.

Vsebina razstave odgovarja na vprašanje, zakaj je v današnjem času pomembno obujati težko polpreteklo ljubeljsko zgodovino. Obisk muzeja vzpodbudi razmislek o preteklosti in prihodnosti, postavitev razstave pa obiskovalca aktivno vključi v ogled, ga nagovori s pričevanji, originalnimi predmeti, maketnim prikazom, zvočnimi posnetki, dokumentarnim filmom in ilustracijami.

Stalno razstavo Koncentracijsko taborišče Ljubelj/Mauthausen 1943-1945 dopolnjuje spominski prostor nekdanjega taborišča, ki je bil leta 1999 razglašen za spomenik državnega pomena.

Kontakt in informacije

Za obisk se lahko dogovorite v Tržiškem muzeju vsak dan med 10. in 18. uro.
T: 04 5315 500
E: trziski.muzej@guest.arnes.si

V bližini poteka:

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...