Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

Šuštarska nedelja

Če si Tržičan je Šuštarska nedelja obvezen del življenja. Nikjer drugje ne poznajo izraza: »Bilo je kot na Šuštarski.« Ta izraz je težko pojasniti. Gotovo pomeni gnečo, a ne v slabem smislu. Pomeni čas, ko mnogo ljudi pride skupaj. Z zanimanjem si ogledujejo stojnice, srečajo znance, se poveselijo in opazujejo druge ljudi. To dogajanje je neločljivo povezano s tržiškim glavnim trgom – Pvacem.

Na angelsko nedeljo, prvo nedeljo v septembru, tržiške ulice oživijo in v mesto pod Karavankami privabijo veliko obiskovalcev. Šuštarska nedelja se je razvila iz tržiških sejmov. Tržič je leta 1492 dobil trške pravice za prodajo vina, živine in železnih izdelkov. Tako so se v mestu tedensko in tudi letno vrstili sejmi, med katerimi je bil najpomembnejši sejem kmečkih izdelkov na angelsko nedeljo (prva nedelja v septembru).

Šuštarska nedelja že dolgo ni več samo semenj, temveč mesto obrti, nakupov, športa, zabave, nagradnih iger, izobraževanja in veselja, vse v duhu preživeti dan prijetno in koristno. Največ obiskovalcev privabijo ugodni sejemski nakupi. Na več kot 300 stojnicah je mogoče kupiti marsikaj, med njimi največ pozornosti pritegne ponudba obutve po ugodnih cenah.

Svojo dejavnost predstavijo obrtniki in društva. S tradicijo Šuštarske nedelje je povezana šega »frejšpreh´nga«. Včasih so ravno na angelsko nedeljo v Tržiču sprejemali čevljarske vajence med pomočnike.

Spremljevalni program Šuštarske nedelje je pester. Galerije in muzeji odprejo vrata in pokažejo svoje zbirke, na prireditvenih odrih se nastopi glasbenikov, plesalcev in športnikov vrstijo ves dan. Najmlajši in malo manj mladi spoznavajo tradicijo čevljarstva in obrti, se zabavajo v luna parku in preizkušajo srečo v nagradnih igrah.

Prvo nedeljo v septembru nas obiščite v Tržiču. Kupite si čevlje in se prepustite zabavi.

Datum naslednje prireditve

nedelja, 1. september 2019

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...