Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

K35 - Prelaz Ljubelj
vzpon na vrh najstarejšega cestnega prelaza v Evropi

Stara ljubeljska cesta vodi čez najstarejši cestni prelaz v Evropi in je danes zaprta za motorni promet. 13 serpentin in izjemne strmine vsako drugo septembrsko nedeljo navdušujejo udeležence in gledalce Hrastovega memoriala - gorske dirke starodobnih avtomobilov in motociklov, ostalih 364 dni v letu pa bomo tam srečali le pohodnike in kolesarje.

POTEK

Tržič–Podljubelj–Ljubelj–prelaz Ljubelj–nazaj

OPIS POTI

Izhodišče kolesarskih tur je v centru mesta, nasproti avtobusne postaje Tržič. Parkiranje osebnih vozil je možno na javnih parkirnih mestih (parkirišča pri Občini Tržič, na Predilniški cesti ob vpadnici v mesto-BPT, pri Dvorani tržiških olimpijcev, za Mošenikom,…)

Iz Tržiča se odpeljemo skozi mestno jedro proti severu v smeri Podljubelja. V Podljubelju se peljemo skozi vas in nadaljujemo do Lajba, naravnost mimo opuščenega večjega gostinskega objekta na makadamsko cesto, ki nas vodi ob glavni cesti proti Ljubelju. Ko se cesta priključi glavni cesti, nadaljujemo po njej do parkirišča pred predorom Ljubelj. Pozor - glavna cesta je zelo prometna, potrebna je skrajna previdnost pri vožnji. Pred predorom se odcepi makadamska pot desno proti prelazu Ljubelju. Pred nami je še 300 višinskih metrov vzpona, cesta pa je na nekaterih mestih zelo strma.

V koči na prelazu Ljubelj si privoščimo zasluženo okrepčilo in počitek ter uživamo v razgledu, nato pa se po isti cesti spustimo nazaj. Z Ljubelja se deloma po glavni cesti, deloma po stranskih poteh spustimo do Lajba, od tam pa po lokalni cesti nazaj v Tržič.

POSEBNOSTI

Glavna cesta je zelo prometna, potrebna je skrajna previdnost pri vožnji.

Zemljevidi

  • Karavanke - osrednji del, 1:50 000, PZS
  • Stol, 1:25 000, PZS

Priporočila gorskim kolesarjem

Odprimopoti.si


Opozorilo: Podatki in informacije na tej strani so informativne narave. Poti v naravi niso označene. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen kjer je izrecno prepovedano. Kolesarjenje po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh je prepovedano, razen kjer ni izrecno dovoljeno. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček in ne pomenijo nujno, da je po vseh poteh kolesarjenje dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...