Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

KKP Tržič 02

Druga etapa kolesarskih pentelj po Tržiču je ena najlepših tržiških tur. Iz Tržiča vodi mimo Dovžanove soteske do obveznega postanka pri Stegovniškem slapu in potem po strmi poti z več kot 1000 metri višinske razlike do prostranih travnikov okoli planine Pungrat. Tam pot lahko nadaljujemo do Taborniškega doma na Šiji, se naužijemo čudovitih razgledov na okoliške hribe in uživamo v neokrnjeni naravi. Spustimo se do Jelendola, se peljemo mimo Dovžanove soteske in turo zaključimo tam, kjer smo jo začeli - pred TPIC Tržič.

Tržič–planina Šija–Tržič

Potek

Tržič–Dovžanova soteska–Dolina–Jelendol–Medvodje–planina Pungrat–planina Šija–planina Ilovica–Jelendol–Dovžanova soteska–Tržič

Opis poti

Eno najlepših gorsko-kolesarskih tur na Tržiškem pričnemo v občinskem atriju pred Turistično promocijskim in informacijskim centrom (TPIC) Tržič. Prečkamo most čez Tržiško Bistrico in zavijemo levo v smeri Dovžanove soteske. Ves čas se držimo glavne ceste, ki nas vodi mimo Slapu in Čadovelj, skozi območje naravnega spomenika Dovžanova soteska do Doline in Jelendola. V Jelendolu se držimo desne in preidemo na makadamsko cesto, ki nas po 4 kilometrih pripelje do Medvodij. Kljub temu, da je pred nami še več kot 1000 višinskih metrov vzpona, se zapeljemo naravnost čez most in nato takoj desno do nekaj minut oddaljenega Stegovniškega slapu. Vrnemo se do Medvodij, prečimo most in se usmerimo desno ter sledimo potoku Košutnik. Po dobrih 3 kilometrih vzpona zavijemo levo v smeri planin Pungrat in Šija. Lepa gozdna cesta z občasnimi strmejšimi vzponi nas vodi po gozdu in pogosto razkriva razglede na Košuto severno od nas, Storžič s Tolstim vrhom južno in Kamniško-Savinjske Alpe vzhodno od nas. Po 5 kilometrih smo pozorni na ostri odcep desno, ponovno v smeri planine Pungrat in Taborniškega doma Šija. Počasi že slutimo prihod na južna travnata pobočja Košute, najdaljše slovenske gore. Obsežni grbinasti travniki na planini Pungrat, ki jih poleti poživi živina na poletni paši, očarajo še tako zahtevnega raziskovalca. Na planini Pungrat kolesarimo v smeri Taborniškega doma Šija, ki ga dosežemo po treh kilometrih panoramske vožnje s Košuto na dlani. Mimo Taborniškega doma se lahko spustimo še do planine Ilovica v smeri Kofc, nato pa se vrnemo do Taborniškega doma Šija na zasluženo malico, saj smo premagali več kot 1200 višinskih metrov. Vzemimo si čas za razglede, res so veličastni.

Po daljši pavzi se po isti poti vračamo do križišča pod planino Pungrat, nato pa zavijemo desno. V naslednjem križišču, kjer desno vodi cesta proti Kofcam, zavijemo levo navzdol. Odsek ceste do Jelendola je v poletnem času zelo prometen, zato pri spustu bodimo še dodatno previdni.

V Jelendolu lahko pustimo kolo in se sprehodimo do bližnje družinske grobnice Bornovih ali pa nadaljujemo do Doline, kjer obiščemo Razstavno-izobraževalno središče Dolina (predhodno preverimo odpiralni čas). Skozi Dovžanovo sotesko se s postankom pri slapišču in geološkem stebru ali info točki (poleti) vrnemo nazaj na izhodišče, kjer lahko, peš ali s kolesom nadaljujemo raziskovanje malega mesta pod Karavankami.

Ena najlepših gorsko kolesarskih tur v Karavankah z zavidljivim številom prevoženih višincev.


Priporočila gorskim kolesarjem

Odprimopoti.si


Opozorilo: Podatki in informacije na tej strani so informativne narave. Poti v naravi niso označene. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen kjer je izrecno prepovedano. Kolesarjenje po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh je prepovedano, razen kjer ni izrecno dovoljeno. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček in ne pomenijo nujno, da je po vseh poteh kolesarjenje dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...