Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

T12 - Zelenica-Suho ruševje
Skrita krnica pod Vrtačo

Zelenica vam ponuja odlično izhodišče za turo do lepe krnice Suho ruševje, ki je primerno tudi za manj izkušene smučarje.

Od koče na Zelenici lahko turo podaljšate na območje lepe krnice Suho ruševje, ki leži skrita med vrhovi Vrtača na zahodni, Zelenjak in Palec na severni in mejnim grebenom Na Možeh na severovzhodni strani. Pobočja tod niso tako strma in izpostavljena kot so vesine Begunjščice in Vrtače, prav zato so primerna tudi za manj izkušene turne smučarje in gornike.

Izhodišče

Iz Ljubelja se vzpnete v smeri planinskega Doma na Zelenici (1536 m).

Vzpon

Tik za kočo na desni strani zavijete v manjšo strmino v smeri proti zahodu (v zimskem času tu obratuje mala vlečnica). Na vrhu strmine se odpre pogled proti Vrtači, desno od nje leži vaš cilj.

Namesto spusta proti dolini Završnice se usmerite proti desni, prečite nekdanjo smučarsko progo »Plana« in ob oznakah za planinsko pot proti Vrtači in Stolu mimo manjšega balvana med smrekami in macesni nadaljujete prečenje. Vseskozi sledite planinskim markacijam, ki označujejo pot proti Vrtači in Stolu. Po približno petnajstih minutah nezahtevnega vzpenjanja med smrekami bodite pozorni na desni odcep s poti, ki ni označen (46.434185 14.225359). Tu zapustite markirano pot in se skozi zadnje metre gozda proti desni vzpnete na melišča pod grebenom Na Možeh.

V pomoč pri orientaciji vam je velik balvan, katerega daljše stranice so obrnjene ravno v smeri vašega cilja. Od balvana po krajšem strmejšem vzponu med ruševjem dosežete rob morene, od koder se vam odpre pogled na celotni kotanjast svet krnice vse do vrhov Palec in Zelenjak na zatrepu doline. Vzpon nadaljujete po levi ali desni strani krnice proti severozahodu do sedla Žleb 1912 m (med Zelenjakom in Palcem).

Spust

Smučate po smeri vzpona, v srednjem delu se namesto prečenja v smeri vzpona lahko spustite tudi proti zahodu v smeri Koče pri izviru Završnice 1425 m, od koder se boste morali nato ponovno povzpeti do koče na Zelenici.

Posebnosti in opozorila

Tura je lahka, le orientacijsko je nekoliko težje najti pravi odcep z markirane poti v Suho ruševje, a so običajno pred nami že sledi predhodnih smučarjev.

Ostale možnosti

Izkušeni turni smučarji lahko turo nadgradijo še z vzponom na Vrtačo, Zelenjak ali Palec, pri čemer pa je obvezna uporaba derez in cepina.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...