Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

T13 - Zelenica-Begunjščica
Preko Šentanskega plazu na sončen vrh

Z Begunjščice se proti severni in severozahodni strani spuščajo strma melišča, po katerih je v ugodnih razmerah možnost odlične turne smuke. Po senčnih strminah nad Zelenico navdušenih turnih smučarjev ne manjka, velja pa ustrezno potrpljenje in previdnost ob neugodnih snežnih razmerah, predvsem zaradi pogosto velike nevarnosti snežnih plazov.

Izhodišče

Parkirišče na področju mejnega prehoda Ljubelj. Na voljo je veliko parkirnih mest, ki so ustrezno urejena tudi pozimi. Parkirišče je plačljivo.

Turo lahko začnete tudi z izhodiščem v planinskem domu na Zelenici.

 Vzpon

Iz Ljubelja se vzpnete v smeri planinskega Doma na Zelenici (1536 m).

Na treh četrtinah poti - potem ko smo se že povzpeli preko najstrmejšega odseka vzpona  proti koči, se na višini približno 1440 m odcepimo in usmerimo proti jugu v strmine Šentanskega plazu. Po njem se vzpenjamo vedno strmeje, vse dokler se snežišče pod grebenom ne konča, izstop nanj pa se nam odpre s strmim prehodom proti desni. Zadnje metre pod grebenom nam pogosto otežijo opasti, zato je ta del včasih prehoden le peš (z derezami in cepinom). Z grebena se prvič lahko uzremo daleč v globino in s pogledom zajamemo velik del osrednje Gorenjske. Od glavnega vrha Begunjščice (Veliki vrh 2060 m) nas loči še blag vzpon po lahkem vršnem grebenu v smeri proti zahodu.

 Spust

Spust poteka po smeri vzpona.

Posebnosti in opozorila

Na celotni turi je pogosto povečana nevarnost snežnih plazov in velika možnost zdrsa. Ture se lotimo samo ob primernih razmerah in s popolno alpinistično opremo ter zadostnim smučarskim znanjem.

Ostale možnosti

Vzpon in spust je poleg Šentanskega plazu možen še po plazu nad Zelenico skozi Centralno grapo in po Smokuškem plazu. Vse ta tri strma plazišča, kot tudi množica linij alpinističnih smukov in plezalnih vzponov na Begunjščici, so primerni samo za zelo izurjene turne smučarje in apliniste.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...