Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

K24 - Pod Konjščico
Srednje zahtevna razgledna krožna tura mimo kmetije Pr' Tič

Konjščica je še proti večeru, ko se v Tržiču že mrači, obsijana z večernim soncem, zato je tura nadvse primerna za pozno popoldanski pobeg v zeleno.

POTEK

Tržič–Lom pod Storžičem–Grahovše–Pavšel–Na vršeh–Tičeva planina–Lom pod Storžičem–Tržič

OPIS POTI

Izhodišče kolesarskih tur je v centru mesta, nasproti avtobusne postaje Tržič. Parkiranje osebnih vozil je možno na javnih parkirnih mestih (parkirišča pri Občini Tržič, na Predilniški cesti ob vpadnici v mesto-BPT, pri Dvorani tržiških olimpijcev, za Mošenikom,…)

Skozi Tržič se odpravimo po glavni cesti proti severovzhodu (smer Lom/Dovžanova soteska). Na Slapu zagrizemo desno v prvo strmino proti Lomu pod Storžičem.

Nadaljujemo mimo cerkve sv. Katarine po glavni cesti proti Grahovšam. Zgornja lomska dolina je širša in bolj uravnana, s pogledom na Belo peč, Javornik in Storžič. Peskokop pred Slaparsko vasjo nam v zgornjem delu razkrije odstanke morenskega gradiva, ki ga je tu odložil ledenik. V Slaparski vasi preidemo na gozdno cesto, kjer v križišču zavijemo levo. Vzpon nas pripelje do odcepa za Turistično kmetijo Rekar, kamor lahko zavijete tisti, ki ste zjutraj pozabili na zajtrk. Mi pa nadaljujemo naravnost po glavni makadamski cesti mimo kmetij Gabrc ter Pavšel. Na cesti je zapornica, kjer z enim evrom tisti z avti in motorji prispevajo za vzdrževanje ceste.

Strmina se izravna, v križišču 400 m za kmetijo zavijemo levo ter nadaljujemo z vzponom. Po dveh kilometrih, ko se cesta že položi, poiščemo vlako, ki pelje levo proti Tičevi planini.

(Varianta K24a: lahko nadaljujemo še do Planine Konjščica in se vrnemo nazaj po isti cesti.)

Spust najprej poteka po solidni vlaki, pripelje nas na Tičevo planino, kjer se začne lepša gozdna cesta. Pozor, na poti je nekaj les, ki jih zapirajmo za seboj. Pripeljemo se mimo visokogorske turistične kmetije Pr' Tič, kjer se lahko dogovorimo za najem apartmaja za naslednja pohajkovanja po Tržiškem. Gostinskih storitev še ne nudijo. Po cesti se spustimo do križišča, kjer zavijemo levo proti Potarjam in Lomu pod Storžičem, in se vrnemo na izhodišče v Tržič.

POSEBNOSTI

Poleti se na planini pase živina, zato zapirajmo leso in z vožnjo ne vzemirjajmo živali.

Zemljevidi

  • Karavanke - osrednji del, 1:50 000, PZS
  • Storžič, 1:25 000, PZS

Priporočila gorskim kolesarjem

Odprimopoti.si


Opozorilo: Podatki in informacije na tej strani so informativne narave. Poti v naravi niso označene. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen kjer je izrecno prepovedano. Kolesarjenje po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh je prepovedano, razen kjer ni izrecno dovoljeno. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček in ne pomenijo nujno, da je po vseh poteh kolesarjenje dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...