Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

K22 - Planina Javornik
Zahtevnejša tura po lomski dolini in čez Javornik

Če proti Tržiču gledamo z zahodne smeri, na primer z Dobrče ali s Huškega polja, se nam pogled skoraj vedno ustavi na zeleni travnati zaplati Javornika, ki je vzhodni sosed Konjščice in Bele peči. Skrit za Storžičem nas čaka, da ga osvojimo. Z gorskim kolesom seveda.

POTEK

Tržič–Lom pod Storžičem–Grahovše–Pavšel–Gabrčev rovt–pl. Javornik–Dom pod Storžičem–Lom pod Storžičem–Tržič

OPIS POTI

Izhodišče kolesarskih tur je v centru mesta, nasproti avtobusne postaje Tržič. Parkiranje osebnih vozil je možno na javnih parkirnih mestih (parkirišča pri Občini Tržič, na Predilniški cesti ob vpadnici v mesto-BPT, pri Dvorani tržiških olimpijcev, za Mošenikom,…)

Skozi Tržič se odpravimo po glavni cesti proti severovzhodu (smer Lom/Dovžanova soteska). Na Slapu zagrizemo desno v prvo strmino proti Lomu pod Storžičem.

Nadaljujemo mimo cerkve sv. Katarine po glavni cesti proti Grahovšam. Zgornja lomska dolina je širša in bolj uravnana, s pogledom na Belo peč, Javornik in Storžič. Peskokop pred Slaparsko vasjo nam v zgornjem delu razkrije odstanke morenskega gradiva, ki ga je tu odložil ledenik. V Slaparski vasi preidemo na gozdno cesto, kjer v križišču zavijemo levo. Vzpon nas pripelje do odcepa za kmetijo Rekar. Mi pa nadaljujemo naravnost po glavni makadamski cesti mimo kmetij Gabrc ter Pavšel. Na cesti je zapornica, kjer z enim evrom tisti z avti in motorji prispevajo za vzdrževanje ceste. Strmina se izravna, v križišču nadaljujemo naravnost, ves čas po glavni cesti. Mimo Gaberčevega rovta se povzpnemo do koče Pr' Zdravc, kjer se lahko okrepčamo in naužijemo razgleda proti Storžiču. Nadaljujemo po cesti in po 800 m spusta zavijemo desno, na naslednjem odcepu prav tako. Ko prispemo na planino Javornik, se pred spustom lahko peš povzpnemo še na vrh 1715 m visokega Velikega Javornika oz. Ženiklovca.

Zapeljemo se po poti prek planine, proti vlaki, ki je speljana proti Javorniškemu prevalu in Domu pod Storžičem. Na Javorniškem prevalu zavijemo desno in se po vlaki spustimo do Doma pod Storžičem. Spust v dolino nadaljujemo po gozdni cesti do Grahovš in dalje skozi Lom pod Storžičem do Tržiča.

POSEBNOSTI

Poleti se na planini pase živina, zato zapirajmo leso in z vožnjo ne vzemirjajmo živali.

Zemljevidi

  • Karavanke - osrednji del, 1:50 000, PZS
  • Storžič, 1:25 000, PZS

Priporočila gorskim kolesarjem

Odprimopoti.si


Opozorilo: Podatki in informacije na tej strani so informativne narave. Poti v naravi niso označene. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen kjer je izrecno prepovedano. Kolesarjenje po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh je prepovedano, razen kjer ni izrecno dovoljeno. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček in ne pomenijo nujno, da je po vseh poteh kolesarjenje dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...