Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

KKP Tržič 01

Gorska tura za avanturiste, ki uživajo v razgledih in mirnih kotičkih slovenskih gozdov.

potek

Tržič–Slap–Lom pod Storžičem–Slaparska vas–Medvodje–Jelendol–Dovžanova soteska–Tržič

Prva od kolesarskih pentelj se začne v Tržiču in vas vodi mimo vasi Lom in Grahovše ter mimo Slaparske vasi vse do gorskih kmetij, od koder se odpre veličasten razgled na okoliške gore. Po spustu do doline Tržiška Bistrica, ki poteka po gozdni cesti, si v Jelendolu lahko ogledate Bornovo družinsko grobnico, se ustavite v Razstavno-izobraževalnem središču Dolina ali naredite postanek pri geološkem stebru ali v Info točki Dovžanova soteska.

Etapa je dolga 28,8 km, vzpnemo pa se za 960 metrov.

OPIS POTI

Gorsko-kolesarsko turo bomo pričeli pred Turistično promocijskim in informacijskim centrom (TPIC) Tržič, kjer se lahko opremimo z vsemi informacijami o ponudbi ob poti.

Prečkamo most čez Tržiško Bistrico in zavijemo levo v smeri Dovžanove soteske. Po 1 kilometru blagega vzpona na Slapu zavijemo desno v smeri Loma pod Storžičem. Prvi krajši postanek opravimo pri cerkvi sv. Katarine, od koder že zaslutimo dolžino ledeniško preoblikovane Lomske doline. Nadaljujemo po glavni cesti skozi vas, cesta ponovno postane strmejša in se za dober kilometer uravna šele, ko pridemo v Grahovše. Zapeljemo se mimo parkirišča in tik pred Slaparsko vasjo zavijemo levo na makadamsko cesto, ki vodi proti Domu pod Storžičem. Mi ponovno zavijemo levo in se mimo nogometnega igrišča dvignemo nad dolino. Odpre se veličasten pogled na severna pobočja Kriške gore, Tolstega vrha in ostenje Storžiča (2132 m), nad potjo pa se dviguje Konjščica z Belo pečjo. Makadamska cesta nas vodi mimo odcepa za kmetijo Rekar do kmetije Pavšel, kjer preidemo zapornico in cca 2,5 kilometra nadaljujemo pod Belo pečjo po gozdni cesti z blagim vzponom. Mimo Gaberčevega rovta je cesta ponovno bolj strma, a se v ridah lepo vzpenja do koče Pr' Zdravc, kjer se velja ustaviti za še en pogled proti Storžiču, saj naša pot potem zavije proti severu.

Ves čas se držimo iste ceste in po slabem kilometru lahko zavijemo desno v smeri Javornika, a se nato vrnemo po isti poti in se po manjši dolini spuščamo proti planini Vetrh, kjer zavijemo desno in po 500 metrih levo na gozdno cesto, po kateri se previdno spuščamo do doline Tržiške Bistrice.

Vmes je nekaj krajših strmejših spustov po običajno slabši podlagi zato dodatna previdnost ne bo odveč. Ko prispemo v dolino, zavijemo levo in nadaljujemo do Jelendola, kjer ponovno preidemo na asfalt. V Jelendolu lahko pustimo kolo in se sprehodimo do družinske grobnice Bornovih ali pa nadaljujemo do Doline, kjer obiščemo Razstavno-izobraževalno središče Dolina (predhodno preverimo odpiralni čas). Skozi Dovžanovo sotesko se s postankom pri slapišču in geološkem stebru ali info točki (poleti) vrnemo nazaj na izhodišče, kjer lahko peš ali s kolesom nadaljujemo raziskovanje malega mesta pod Karavankami.


Priporočila gorskim kolesarjem

Odprimopoti.si


Opozorilo: Podatki in informacije na tej strani so informativne narave. Poti v naravi niso označene. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen kjer je izrecno prepovedano. Kolesarjenje po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh je prepovedano, razen kjer ni izrecno dovoljeno. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček in ne pomenijo nujno, da je po vseh poteh kolesarjenje dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...