Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

Turnokolesarska pot Trans Karavanke

Turno kolesarjenje pod vršaci Karavank. Največja nagrada na 132 kilometrov dolgi poti z višinsko razliko kar 5.700 metrov so čudoviti razgledi in uživanje v prekrasni naravi.

Turnokolesarska pot Trans Karavanke se razteza od Jezerskega do Tromeje, vozna pa je tudi v nasprotni smeri. Večinoma poteka po gozdnih cestah na prisojnih pobočjih Karavank, do grebena in meje z Avstrijo se povzpne le na svoji najbolj zahodni točki na Peči oz. Tromeji.

Pot je bila vzpostavljena v projektu Alpe Adria Karavanke/Karawanken, ki se izvaja v okviru programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Avstrija in je sofinanciran iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Na 132 kilometrih, ki so razdeljeni v 5 etap s 13 kontrolnimi točkami, med drugim obišče Slovenski planinski muzej v Mojstrani, Dovžanovo sotesko in Tržič ter nekaj popularnih planinskih postojank (Valvasorjev dom pod Stolom, Dom Pristava v Javorniškem Rovtu, Planinski dom na Zelenici, Dom na Kofcah), a največja nagrada bodo čudoviti razgledi in uživanje v neokrnjeni naravi.

Pot je primerna je za kondicijsko dobro pripravljene gorske kolesarje, saj so dnevne etape praviloma dolge od 25 do 35 km, največ pa v enem dnevu premagamo 1.650 višinskih metrov.

Za lažjo orientacijo kolesarja na poti usmerjajo markacije in table z znakom Trans Karavanke. Uporaba poti je na lastno odgovornost. Skrbnik poti Trans Karavanke je Planinska zveza Slovenije.

Obvestilo

Cesta v dolino Komatevre je po sanaciji odprta, zato je pot ponovno prevozna.

Opozarjamo, da je bila nad planinsko potjo čez Pečovnik narejena nova pot, ki je zelo strma in v nekaterih delih neprimerna za kolesarje. Priporočamo, da se držite že urejene poti.

Etape (podrobnejši opis etap)

Dnevniki turnokolesarske poti so na voljo na vseh kontrolnih točkah.

Koristne povezave:


Priporočila gorskim kolesarjem

Odprimopoti.si


Opozorilo: Podatki in informacije na tej strani so informativne narave. Pot je v naravi označena. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen kjer je izrecno prepovedano. Kolesarjenje po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh je prepovedano, razen kjer ni izrecno dovoljeno. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave. Kolesarite na lastno odgovornost.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...