Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

Daljinska pohodniška pot Karavanke (Karavanke Trail)

Karavanška pohodniška pot je daljinska pot, ki poteka po obronkih Karavank in dolinah s čudovitimi pogledi na to razgibano gorsko verigo. Karavanška pot obsega sedem dnevnih pohodniških etap dolžine od 14 do 28 km. Skupna dolžina poti je 142,5 kilometra.

Karavanška pohodniška pot je daljinska pot, ki poteka po obronkih Karavank in dolinah s čudovitimi pogledi na to razgibano gorsko verigo. Karavanška pot obsega sedem dnevnih pohodniških etap dolžine od 14 do 28 km. Skupna dolžina poti je 142,5 kilometra.

Daljinska Karavanška pot povezuje kraje in ljudi, ki so del gorske verige Karavank v enovito pohodniško doživetje. Pot poteka po lažje dostopnih gorskih predelih, kjer raziskujemo okolico in doživljamo naravne danosti. Na pohodniškem raziskovanju lahko srečamo domačine, ki živijo z območjem, se spoznamo s starimi običaji, odkrivamo gorske planšarije in doživljamo dolinsko bogastvo vsakdana. Na sončnih obronkih gora in travnatih planinah se nam bodo odprli čudoviti pogledi na dolino Save, Julijske Alpe in celotno Gorenjsko. To je pot prepleta raznovrstnih občutkov, čudovitih razgledov, preproste pohodniške izkušnje in okušanja življenja pod Karavankami.

Etapa 1

Zg. Jezersko – Preddvor

Uvodna etapa Karavanške poti se prične na Zg. Jezerskem, ki je izhodišče za pohodne poti v Kamniško-Savinjske Alpe. Pot nas popelje mimo Stare cerkve sv. Ožbolta, kjer se nam odpre pogled na Kamniško-Savinjske Alpe. V nadaljevanju nas pot vodi po desnem bregu Kokre in kasneje nad dolinami ter vzhodnimi obronki Storžiča na Bašeljsko sedlo. S sedla se spustimo preko Hudičevega boršta po razglednih poteh v Preddvor.

Pohodniško zahtevnejša etapa s pridihom pravega gorstva in čudovitih pogledov na Gorenjsko ter Kamniško-Savinjske Alpe.

Dolžina: 26,1 km

Etapa 2

Preddvor – Kranj

Prijetna in pohodniško lažja etapa, ki povezuje kraje pod Storžičem s prestolnico Gorenjske. Pot nas popelje od Preddvora mimo posestva Brdo skozi manjša primestna naselja v globok kanjon Kokre. Tam dosežemo stari mestni del Kranja, ki je »posejan« z znamenitostmi.

Lažja etapa s spoznavanjem naselij in pristen stik z vrvežem prestolnice Gorenjske.

Dolžina: 13,4 km

Etapa 3

Kranj – Tržič

Razgibana etapa, ki poteka stran od mestnega vrveža in pohodnika popelje v pravo gorsko naravo. Iz Kranja gremo do posestva Brdo, od tam mimo Čukove jame in ribnika Račnik v osrčje krajinskega parka Udin boršt. Tukaj se lahko naužijemo bogastva mogočne narave. Iz gozdnatega področja se pričnemo vzpenjati mimo Golnika in naprej do vasice Gozd pod Kriško goro. Sledi prijeten spust v tržiško dolino, kjer nas pričaka bogata industrijska tradicija mesta, močno povezanega s Karavankami.

Najdaljša etapa s pridihom razgibanega terena in naravne raznolikosti.

Dolžina: 28,7 km

Etapa 4

Tržič – Begunje na Gorenjskem

Pohodniška etapa, ki nas pod obronki Dobrče popelje vse do Peračice. Ob poti lahko obiščemo znamenito romarsko točko - Brezje z Baziliko Marije Pomagaj. Vrnemo se v dolino Peračice, kjer nas pot vodi mimo čudovitih rečnih slapov. Nadaljujemo pod pokončnimi obronki gora in že se znajdemo v Begunjah na Gorenjskem. Majhen kraj z izjemno tradicijo in dom ene najbolj poznanih Avsenikovih viž - Golice.

Lažja etapa, ki nas razvaja z dolinsko pestrostjo in raznolikostjo.

Dolžina: 16,7 km

Etapa 5

Begunje na Gorenjskem – Dom Pristava

V Begunjah na Gorenjskem nas pričaka prava pohodniška etapa, ki se vije po najlepših predelih Karavank. Sprva nas pot zapelje po razglednem grebenu mimo Sv. Petra in Smokuškega vrha, od koder se spustimo v dolino Završnice. Od tam se povzpnemo na najlepše in bolj slikovite planine pod Stolom, najvišjo goro Karavank, in Vajnežem. Pot nas vodi mimo Valvasorjevega doma preko Potoške in Olipove planine do planine Stamare, od koder se spustimo do nekdaj rudarskega področja v Javorniškem Rovtu.

Zahtevnejša in razgibana pohodniška etapa, polna gorskih planin s čudovitimi pogledi na Gorenjsko in Julijske Alpe.

Dolžina: 20,7 km

Etapa 6

Dom Pristava – Mojstrana

Pot nas z Javorniškega Rovta vodi na razgledne obronke Španovega vrha, ki pohodnika najbolj očarajo maja, ko so pobočja polna belih narcis. V nadaljevanju se spustimo na Planino pod Golico, ki ponudi raznolikost in polnost življenja pod gorami. Nadaljujemo v smeri Plavškega Rovta in po razgibanem področju pod Hruškim vrhom, kjer se nam odpre pogled na Julijske Alpe. Sledi spust na Dovje in naprej na desno stran reke Save Dolinke, vse do Mojstrane. Etapa se konča tik pred ledeniško dolino Vrata, ki vodi pod znamenito severno ostenje Triglava.

Pohodniško prijetna etapa, ki nas preko obronkov pod Golico pripelje k »vratom« Julijskih Alp.

Dolžina: 20 km

Etapa 7

Mojstrana – Kranjska Gora

V Mojstrani se priključimo na pohodniško pot Juliana Trail, ki poteka od Mojstrane do Kranjske Gore. Prijeten ravninski del nas kaj kmalu pripelje do Gozd Martuljka, kjer se povzpnemo na nižje obronke Karavank in z razgledne točke občudujemo Martuljško skupino – najmogočnejši del Julijskih Alp. Nadaljujemo z blagim spustom v smeri Kranjske Gore.

Lahka pohodniška etapa, ki poteka ob reki Savi Dolinki in nas nagradi s pogledi na ostre gorske vršace Julijskih Alp.

Dolžina: 16,8 km

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...