Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

Praznična doživetja v osrčju Karavank

Sprehodi se po starem mestnem jedru Tržiča in odkrij košček raja v srcu Karavank, ki bo male in velike junake ponesel v čaroben praznični čas.

KONCERT LUKE BASIJA NA GORENJSKI PLAŽI

Takoj, ko bomo vstopili v decembrski praznični čas, si bomo zaželeli vročih ritmov enega izmed najbolj priljubljenih slovenskih glasbenih izvajalcev, Luke Basija. V amfiteatru Gorenjske plaže nas bo v petek 1. decembra, od 21. ure dalje, s svojimi hiti popeljal v toplejše kraje. Prični praznični čas v stilu in si zagotovi vstopnico preko Eventima.

MIKLAVŽEV PRIŽIG LUČK IN BOŽIČKOV NABIRALNIK

Že tradicionalno se bodo praznične luči v mestu v osrčju Karavank, prižgale na predvečer sv. Miklavža, 5. decembra. Bogat program se bo na Trgu svobode pričel ob 17. uri z nastopom Vokalne skupine Bejazzy. Poskrbljeno bo, da se bodo na ta poseben večer zabavali tako najmlajši kot tudi tisti malo starejši. Na dogodku ne bo manjkalo kvalitetnih glasbenih izvajalcev, delavnic, prazničnih stojnic… Kot že samo ime namiguje se nam bo pridružil tudi Miklavž, kakšnemu porednemu otroku pa se morda prikaže tudi parkelj. 

Premierno bo dogodek letos popestril tudi Božičkov nabiralnik. Otroci bodo lahko na samem mestu napisali pisma s svojimi željami in jih oddali v omenjeni nabiralnik, le ta bodo potovala k pravemu Božičku na Finsko, na Severni pol. Vsi otroci, ki bodo pisma poslali, dobijo tudi uradno potrdilo iz Severnega pola, da je Božiček njihova pisma zares prejel.

Čaroben večer se bo zaključil z nastopom Severe Gjurin. 

Poskrbljeno bo tudi, da med obiskovalci ne bo žejnih in lačnih.

PISMA BOŽIČKU

V sredo, 13. decembra, od 17. ure dalje, bodo mali in veliki otroci v atriju Občine Tržič imeli še zadnjo možnost pisati čisto pravemu Božičku na Finsko. Pod krošnjo mogočne božične smreke bodo v sklepnem dogodku projekta Božičkov nabiralnik piko na i dodali Romana Krajnčan, delavnica izdelovanja okraskov in Božički na motorjih. Ho, ho, ho, v Tržiču bo pravi praznični šov!

NEPOZABNI BOŽIČ JAKOBA ALJAŽA

Več kot pol stoletja smo Slovenci čakali na prevod božične pesmi Sveta noč, te, v svetovnem merilu, največkrat izvajane pesmi. Prav v Tržiču jo je prvič zapel takratni kaplan Jakob Aljaž.

V počastitev tega edinstvenega dogodka v prazničnem času za vas pripravljamo posebno vodeno doživetje.

Datumi razpisanih doživetij;  5., 8., 12., 19., 26. 12. 2023 in 6. 1. 2024, ob 16. uri.

Obvezne prijave dva delovna dneva pred razpisanim doživetjem, do 16. ure, po e-pošti informacije@trzic.si  ali na 051 627 057.

Praznični namigi za ljubitelje kulture:

  • Tržiški muzej je prejemnik že kar dveh Valvasorjevih nagrad in je eden izmed najboljših slovenskih muzejev. Odprt je od torka do nedelje, od 10. do 18. ure.
  • Tekčeve jaslice so na ogled na voljo od 25. 12. do 6. 1. vsak dan med 9. in 19. uro. Ostali del leta po predhodnem dogovoru.
  • V božičnem času krajani vasi Sebenje, Žiganja vas in Breg ob Bistrici na svojih dvoriščih in vrtovih postavijo jaslice. Sprehodi se skozi naselja in poskusi poiskati vse unikatne postavitve. 22. in 23. decembra pa pod vaško lipo, ob cerkvi sv. Urha v Žiganji vasi, prirejajo zdaj že tradicionalne Žive jaslice.

Praznični namigi za ljubitelje aktivnosti na prostem:

  • Drsališče na Ravnah vas med 24. 11. 2023 in 28. 1. 2024 vabi na brezplačno rekreacijsko drsanje: od ponedeljka do petka med 16. in 19. uro, ob sobotah, nedeljah in praznikih ter v času šolskih počitnic pa med 10. in 12. ter med 16. in 19. uro.
  • Zimski vzpon do katere od planinskih koč si popestri s spustom s sanmi. V sončnem zimskem dnevu ali v dolgih večerih ob soju čelne svetilke.
  • Tržiško je tudi kraljestvo čudovitih turnih smuk – od lahkih, za vsakogar, do zahtevnejših, ki zadišijo po alpinističnem smučanju.

Koledar vseh prazničnih doživetij na Tržiškem si oglejte na https://www.trzic.si/koledar-dogodkov/?m=2023-12.

Datum naslednje prireditve

petek, 1. december 2023 - sobota, 6. januar 2024

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...