Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

Slovenski smučarski muzej

Slovenski smučarski muzej je enota Tržiškega muzeja in domuje v Pollakovi kajži. To ni naključje, Tržič je namreč ena izmed zibelk športnega smučanja na Slovenskem.

Razstava o zgodovini smučanja predstavlja prve začetke smučanja kot transporta in razvoj v športno panogo. Obdobja vse od pradavnine pa do sodobnih smučarskih šampionov so predstavljena s presenetljivimi podatki, edinstvenimi predmeti in redkim arhivskim slikovnim in video gradivom. Posebej izpostavljeni so uspehi slovenskih šampionov, ki so smučanje prelevili v nacionalni šport – Bojana Križaja, Mateje Svet in Žana Koširja.

Ste vedeli, da ...

je doslej kar 35 posameznikov iz Tržiča tekmovalo na olimpijskih igrah? Deskar Žan Košir pa je osvojil tri olimpijske medalje.

Razstava prikazuje prvotno rabo smuči. Že v prazgodovini so si ljudje pomagali z njimi, da so se lažje premikali po zasneženih pokrajinah.

Ste vedli da ...

so na tak način so smučali tudi bloški smučarji? O bloškem smučanju je pisal že Valvasor v 17. stoletju, to je bila prva omemba smučanja v srednji in južni Evropi.

Kasneje se je smučanje razvilo v šport in prostočasna dejavnost. Bogata zbirka starih smuči in vezi prikazuje razvoj smuči skozi čas. Vključuje vse od bloških do najsodobnejših smuči, ob njih pa tudi preostalo opremo: smučarske palice, čevlje in oblačila. Prikazan je način izdelave smuči na star način, v kolarskih delavnicah.

Ste vedeli da ...

za začetek alpskega smučanja šteje izum zdarskijeve vezi in smučarske tehnike? Smučko s to vezjo lahko vidite tudi v našem muzeju.

Del zbirke je posvečen začetku in razvoju smučanja v Tržiču, s predstavitvijo tržiških šampionov od prvega zlatega obdobja, ko so Tržičani zmagovali na državnih prvenstvih in se uvrščali na mednarodna prvenstva, do Jožeta Šlibarja, Andreja Jermana, Andreje Grašič Koblar, Davida Primožiča in drugih.

Ste vedeli da ...

je Tržičan Jože Šlibar leta 1961 kot prvi Slovenec dosegel svetovni rekord v poletih? Njegov uspeh je ponovil šele Peter Prevc leta 2015.

Stena slavnih je posvečena našim najboljšim alpskim smučarkam in smučarjem, ki so posegali po odličjih na največjih tekmovanjih. Prav posebno mesto na razstavi pa imajo naši največji slovenski šampioni Bojan Križaj, Mateja Svet in Žan Košir.

Ste vedeli da ...

sta Bojan Križaj in Mateja Svet Tržiškemu muzeju podarila večino predmetov s svojih športnih poti? Na ogled sta med drugim odličje za prvo zmago v svetovnem pokalu za slovensko smučanje nasploh in prva slovenska ženska olimpijska medalja z zimskih olimpijskih iger.

Kontakt in več informacij

Tržiški muzej, Muzejska 11, 4290 Tržič
T: 04 53 15 500
E: trziski.muzej@guest.arnes.si

Delovni čas

Od torka do nedelje od 10. do 18. ure. Muzej je zaprt ob ponedeljkih, 1. januarja, velikonočno nedeljo, 1. novembra, 25. decembra. Za najavljene skupine odprto tudi po dogovoru.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...