Pojdi na glavno vsebino
Moj izbor

KKP Tržič 04

Četrta tura kolesarskih pentelj po Tržiškem vas vodi iz mestnega jedra do Udin Boršta in nazaj. Precej ravninska tura se začne pred TPIC Tržič in nadaljuje skozi Pristavo, Križe, Sebenje in Žiganjo vas. Tam se ustavimo pri stari vaški lipi in nato sledimo rumenim oznakam, ki nas vodijo po Poti treh zvonov do Novak, Sebenj in Križev. Iz Križ se V Tržič vrnemo po isti poti, po kateri smo turo začeli.

Tržič–Žiganja vas–Novake–Tržič

Potek poti

Tržič–Pristava–Sebenje–Žiganja vas–Udin boršt–Novake–Križe–Pristava–Tržič

Opis poti

Družinski kolesarski izlet bomo pričeli v Turistično promocijskem in informacijskem centru (TPIC) Tržič, kjer se lahko opremimo z vsemi informacijami o pestri turistični ponudbi ob poti. Po prečkanju mostu čez Tržiško Bistrico zavijemo desno. Časa imamo dovolj za več postankov in naš prvi postanek bo pri zmaju iz petelinjega jajca, kjer se spoznamo s pripovedko o nastanku Tržiča. Pod vtisom dogodka, ki je zaznamovalo mesto, se odpravimo iz mesta. V križišču v neposredni bližini Galerije Paviljon NOB previdno izberemo levo cesto proti Pristavi in Križam. V Pristavi v križišču zavijemo desno in po 300 metrih levo v naselje, kmalu zatem pa desno na poljsko pot, ki vodi proti bližnji šoli. V Križah previdno prečkamo glavno cesto in nadaljujemo po poljski poti do Sebenj. V Sebenjah nadaljujemo naravnost in si ob predhodni najavi ogledamo z zgodovino prežete predmete v čevljarski zbirki Pavla Jazbeca, s katerimi bomo začutili bit čevljarstva na Slovenskem. Nadaljujemo do Žiganje vasi, kjer se ustavimo pri cerkvi sv. Urha in pokukamo v nedrje več kot 500 let stare vaške lipe.

Sledimo rumenim oznakam za Pot treh zvonov, pred nami pa je krajši vzpon iz vasi na skrivnostni Udin boršt, eno najstarejših ledeniških teras v Ljubljanski kotlini. Po makadamski poti se zapeljemo mimo trim poligona in enega od treh zvonov na omenjeni poti. Pri zvonu zavijemo rahlo levo in nato desno in se po gozdu zlagoma spuščamo na severovzhodno stran Udin boršta. Ves čas sledimo oznakam za Pot treh zvonov in se ustavimo na vmesnih točkah z informacijskimi tablami. Pred zaselkom Novake se ponovno odcepimo desno na makadam, ki nas pripelje do pristajališča za jadralne padalce. Za hip pogledamo v zrak, mogoče bomo imeli priložnost opazovati pristanek kakšnega od ljubiteljev jadranja po zraku. Za pristajališčem zavijemo levo in se prek travnika vrnemo v gozd. Pot se ponovno blago vzpenja, na koncu vzpona se nad Sebenjami usmerimo levo. Na dnu hriba pri prvem zvonu na trim poligonu opravimo nekaj vaj, nato pa nadaljujemo do prvega križišča, kjer lahko zavijemo levo in se zapeljemo do skakalnega centra Sebenje.

Vrnemo se nazaj do prvih hiš in zavijemo levo in sledimo poti, ki vodi preko mokrišča Blata proti severu. Onkraj mokrišča pridemo na Vrtno ulico v Križe, od koder se odpravimo tudi do bližnjega dirt parka Divjina. Vrnemo se v Križe, varno se priključimo regionalni cesti, kjer zavijemo levo in se mimo Pristave vrnemo nazaj v Tržič. Časa in moči je še dovolj za obisk starega mestnega jedra, Kurnikove hiše in Tržiškega muzeja.

Družinsko kolesarjenje iz zgodovinskega zmajevega mesta v skrivnostni Udin boršt in nazaj.


Priporočila gorskim kolesarjem

Odprimopoti.si


Opozorilo: Podatki in informacije na tej strani so informativne narave. Poti v naravi niso označene. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen kjer je izrecno prepovedano. Kolesarjenje po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh je prepovedano, razen kjer ni izrecno dovoljeno. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček in ne pomenijo nujno, da je po vseh poteh kolesarjenje dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...